Çoğu zaman mükemmeliyetçilik toplumumuz tarafından romantikleştirilir.
İnsanlar okulda, evde veya ofiste vb. özel, aşırı ayrıntı odaklı ve istisnai derecede titiz oldukları için övülürler.
Hedef belirleme ve yüksek standartlara sahip olmak çoğu ortamda faydalı olsa da, karanlık bir taraf da olabilir.
Mükemmeliyetçilik, insanların ruh sağlığı üzerinde çeşitli şekillerde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Mükemmel olmaya çalışmanın neden tehlikeli olabileceğine ilişkin aşağıdaki nedenleri göz önünde bulundurun.
1. Mükemmelden daha az olan herhangi bir şey büyük endişeye neden olabilir.
Bir mükemmeliyetçi, kaygısını etkileyebilecek beklentileri karşılamayı veya yaptığı iş veya performansından memnun hissetmeyi zor bulabilir.
Bu kaygı daha sonra, beklentileri karşılamadığını veya belirli bir şekilde performans göstermediğini hissetmeye devam ettikçe yoğunlaşabilir.
2. Mükemmeliyetçilik kişinin kendi imajını olumsuz etkileyebilir. Büyük ölçüde ulaşılamaz bir hedef olan mükemmel olmaya çalışıyorsanız, sürekli olarak hayal kırıklığına uğrayacaksınız.
Sürekli hayal kırıklığı kişinin benlik algısını olumsuz etkileyebilir. Yetersizlik duyguları gelişebilir ve bunun sonucunda kendinize olan güveniniz ve kabiliyetiniz ile mücadele edebilirsiniz.
3. Mükemmel olma arzusu, obsesif kompulsif bozukluk da dahil olmak üzere bir avuç akıl sağlığı sorununun belirtisi olabilir ve/veya bunları şiddetlendirebilir.
Bu bağlamda mükemmeliyetçilik, işlerin “doğru” yapılması ihtiyacını içerir. Çoğu zaman, ‘kontrol etme’ etrafında toplanır (yani, ön kapı kilitli mi? Giysi ütünüzün fişini çektiniz mi?). Bu davranış yıkıcı olabilir ve kişinin işlevsel bir yaşam sürme yeteneğini etkileyebilir.
Mükemmeliyetçi insanların akıl sağlığı üzerindeki olası olumsuz etkileri göz önünde bulundurulmadan, genellikle çok önemsenir.
İyi bir performans sergilemek ve elinizden gelenin en iyisini yapmak avantajlı olsa da, aynı anda gelişebilecek karanlık tarafı akılda tutmak önemlidir.
Mükemmeliyetçilik için çabalamak yerine, elinizden gelenin en iyisini yapmak ile kendinize bakmak arasında bir denge arayın.